Social Items

Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol Kelantan

Zaman zaman dulu gulai nasi berlauk adalah menggunakan ikan Tongkol rebus atau dipanggil ikan Aya selain ikan kembung dan juga ikan kering. Apa-apa tips yang dibagi memang kena ikut.


Pin On Asian Fish

Jom kita belajar bagaimana nak buat sambal original nasi berlauk kelantan yang sedap dan sedang-sedang saja pedasnya.

Resepi gulai kuning ikan tongkol kelantan. Tumbuk lumat bahan yang bertandaNak kisar halus pun bolehNak masukkan cili api tu terpulangKalau anda nak gulai kuning ikan merah rasa sedikit pedasmasukkan. Kebiasaan kalau sebut gulai kuning ikan mesti ada yang terbayang gulai kuning ikan tongkol yang dimakan dengan nasi dagang. Rebuslah sehingga air hampir kering.

Ada dua cara sebenarnya tapi kami kongsi dulu versi tumis. 12 sudu makan garam halus 12 sudu makan gula melaka 3 sudu makan cuka makan 3 hirisan nipis lengkuas Rebus ikan dengan api perlahan selama 15 minit atau tunggu sehingga air ikan kering. 1 ekor ikan tongkol saiz XXL 1 sudu makan cili kering kisar 1 sudu makan serbuk kunyit 12 sudu makan serbuk kari 1 kotak kecil santan pekat beli online DISINI 1 cawan air 14 cawan air asam jawa Sedikit air rebusan ikan 1 keping kecil nise kelatan gula melaka beli online DISINI.

Biarkan didih sekali lagi nampak potongan timun dah lembut sebelum tutup api 5. Nak sedap boleh rebus ikan awal semalaman atau 3-4 jam sebelum gulai. Ikan Tongkol Gulai Kelantan StyleBahan bahan2 ekor Ikan tongkol aye direbus dgn garam dan asam kepingBahan kisar7 - 8 tangkai cili kering1 ulas bawang p.

Lauk negeri pantai timur Gulai Nasi Berlauk Kelantan Stail memang popular. Bila kuah mendidih masukkan cili hijau kacang panjang dan timun. Bila kuah menggelegak masukkan ketulan ikan tenggiri garam dan gula.

Sebelum nak post untuk resepi gulai kuning ikan kering atau pun gulai kuning ikan aya nak kongsi dulu cara yang biasa buat untuk ikan aya. Kalau negeri lain gulai ni nampak macam masak lemak kuning. Kemudian masukkan ke dalam santan dan masak dengan api kecil hingga menggelegak.

Kacau selalu supaya lebih sekata. Resepi gulai kuning ikan aye tongkol As salam semua kwn2 Maaf ye kalau korang mls nk jenguk blog aku nih minggu ni mmg minggu rajin aku nk up resepi. Resepi Ikan Haruan Gulai Kuning Kelantan Best Teringat Kenangan Gulai Makanan Masakan 2 biji bawang merah saiz bola pingpong 1 ulas bawang putih 4 hiris.

Nasi berlauk nasi kerabu nasi dagang adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan dari masyarakat Kelantan. Masukkan air santan asam gelugor bahan kisartumbuk ke dalam periuk. Cara Memasak Ikan Tongkol Gulai Kuning Kelantan Rebus ikan dalam air asam keping dan sedikit garam.

Zura Bahan Rebus 1 ekor ikan tongkol di bersihkan dan dan di potong 3 ulas bawang puti di hiris 3 keping asam keping atau asam gelugur 1 inc lengkuas di hiris 1 batang serai di ketuk garam secukup rasa Air secukupnya Satukan semua bahan dalam periuk dan rebus hingga ikan empuk. Tidak lengkap hidangan nasi berlauk ala Kelantan jika tiada gulai kuning ikan tongkol dan juga sambal. Tapi jangan risau lah hari ni Admin nak.

Selepas tu pastikan air rebusan tak dibuang. Jom follow Resepi Gulai Kuning kepala Ikan Merah yang mudah dimasak dan sedap ini. RESIPI GULAI KUNING IKAN TONGKOL IKAN AYO BAHAN-BAHAN.

1 kotak santan kara Walaupun tanpa nasi dagang gulai ikan tongkol ini tetap sedap dimakan bersama nasi putih. Bahan rebus ikan tongkol. Belacan bakar sebesar ibu jari.

Baru boleh masukkan asam keping Lepas itu masukkan garam dan gula secukupnya. Gulai kuning ikan ayo nama diberi. Isi kepala ikan digaul dengan garam dan diperap semalamanContohnya nak masak pagi esokgaul dengan garam sebelah malam dan masukkan dalam petiCamtu.

Tambah air jika nak kuah lebih. 4 biji cili kampung merah. Masukkan bahan yang telah diblend ke dalam periuk masukkan santan dan asam keping 3.

2 ekor ikan tongkol seberat 600 gram - bersihkan dan potong 5 bahagian setiap seekor 4 sudu makan rempah kari ikan - tambah dengan sedikit air untuk dijadikan pes 1 tangkai daun kari - lurutkan 1 sudu teh halba campur 200 ml santan pekat 1 biji cili merah - belah 2 1 biji cili hijau - belah 2 1 sudu teh pati asam jawa - bancuh dengan 34 cawan air. Semoga sihat sejahtera hendaknya kepada semua pembaca. Tapi istimewanya ada telur rebus ikan tongkol kacang panjang dan timun dan tak perlu lauk sampingan atau nak kena masak sayur lagi.

Kalau korang nak tahu nasi berlauk ni merupakan salah satu juadah yang agak popular dalam kalangan orang pantai timur. Resepi-resepi yang dikongsikan ini boleh diolah sendiri Resepi gulai ikan tongkol ala kelantan. Biarkan ikan masak sepenuhnya.

Resepi mengundang nasi tambah berkali-kali. Ini bertujuan untuk pastikan isi ikan terasa lebih sedap sampai ke tulang. Kesemua bahan untuk kuah di atas di blend terlebih dahulu.

Salam semua bulan 10 yang dah nak penghujungnya. Sedikit air Garam dan gula secukupnya Langkah Blanderkan semua bahan kecuali ikan asam keping dan daun kesum. Resepi dari Kelantan yang cikgu Afy AL Habibi belajar dari mok.

Mana tidaknya bermacam-macam jenis lauk yang dijual sampai rambang mata nak pilih lauk apa. Resepi aku selalunya yg mudah2 je jenis org pemalas ni mmg gini hahahhha. Tksh atas perkongsianmoga sis murah rezeki dan sentiasa sehat hendaknyaaaminnn Jambumanis5091.

Ikan tongkol hitam direbus dengan garam nisan kerek asam keping dan cuka sedikit. Resepi Gulai Kuning Ikan Tongkol Bahan-Bahan. 2 biji cili padi.

Letak atas dapur dan kacau perlahan sampai mendidih 4. 56 orang makan 1 ekor ikan tongkol potong ikut kehendak Santan dari sebiji kelapa 12 lada besar 12 inci lengkuas di hiris 1 sudu pes cili kering 1 sudu teh serbuk ketumbar Garam gula dan perasa Bahan Tumis 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 5-6 biji cili padi 12 inci kunyit hidup. Semasa masak gulai nanti air rebusan ni akan dimasukkan sedikit ke dalam kuahnya.

Kebetulan saya memang dah lama mencari resepi gulai ikan tongkol versi kelantan saya memang penggemar masakan kelantan sebelum beli tp sekarang bila teringin gulai ikan aya sya dah boleh masak sendiri. Gulai kuning ikan ini merupakan resepi kampung style Kelantan mungkin ada yang pernah makan gulai kuning ikan dan tahu rasanya macam mana. Untuk lebih sedap biarkan semalaman.

Air tidak perlu banyak. Bahan-bahan Sambal Nasi Berlauk Kelantan. Santan dari 1 biji kelapa Cili padi 2 sudu besar cili boh 1 sudu besar gula Nisan kerek Garam Gula Rempah bunga ros rempah masak dan gulai.

Ianya pasti terbayang sebagai makanan utama untuk sarapan pagi. GULAI KUNING IKAN TONGKOL Resepi oleh. RESEPI GULAI KUNING IKAN AYO TONGKOL KELANTAN Tips pertama untuk masak ikan ayo ni ialah rebus ikan lebih awal sekurang-kurangnya sehari.

Untuk pengetahuan anda di pantai timur ikan tongkol juga dikenal sebagai ikan ayo tau. Janganlah tengok sampai habis resepi lengkap kami petang ini kalau tengah jaga badan. Cukup dengan khasiat ikan dan sayur-sayuran.

Masukkan ikan tongkol rebus didihkan sekejap nanti nak tutup api letak potongan timun lada hijau dan nenas. Resepi dicubakan oleh Siti Noor Hidayah Samah di laman Facebook. Letak ikan dan panaskan sehingga mengelegak kuahnya.

Masak dengan api sederhana sambil mengacau supaya santan tidak berketul atau pecah minyak. Masukkan dalam periuk dan tambah setengah cawan air.


Azie Kitchen Ikan Tongkol Gulai Stail Kelantan Malaysian Cuisine Cooking Recipes Malaysian Food


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar