Social Items

Ikan Tongkol Masak Kicap Kelantan

Haritu nad masak ikan tongkol masak kicap. - Lengkuas 12 inci dihiris nipis.


Pin On Daridapurnasya

Cuma tak letak tempoyak.

Ikan tongkol masak kicap kelantan. Cuma untuk nak sedapkan lagi makanan tu letak sekali dengan kicap sambal belacan atau ulam lagi berselera. 3 ulas bawang putih. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.

3 cawan air atau boleh kurangkan jika mahu kuah lagi pekat. Sesekali makan lauk simple pun boleh bertambah makan nasi. Jadi kita masak kicap jela.

- Bawang putih 4 ulas hiris - Bawang merah 4 ulas hiris 3. Rasanya hidangan ini lemak manis dan terasa aroma kari. 1 ekor ikan tongkol sederhana besar Direbus- masukkan airgaram secukup rasa asam keping dan rebus sehingga masak 1 cawan santan pekat.

Ikan Tongkol Gulai Terengganu. Hari ni rasa nak masok Resipi Ikan Tongkol Ayae Kari. 12 cawan kicap manis.

Che mat guna seekor ikan tongkol untuk masak kicap beratnya kurang lebih 500 gram seekor. Dan masak hingga air kering. Sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas.

Goldenapron cookpadmalaysia Sekali pandang macam gulai tempoyakkan. Ini namanya asam pedas kuning kelantan style. Bahan-bahan Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap.

Mereka pun mesti nak merasa hidangan nasi kerana setelah berhari hari dijamu dengan kuih muih raya jer. Serai 2 batang Halia. Sesuai namanya ikan tongkol masak kicap kari dibuat menggunakan rempah masak kicap seperti bawang halia tomato kicap sedikit serbuk kari ikan dan lain-lain.

2 inci halia dimayang halus. Bahan-Bahan Ikan Tongkol Sambal Merah. 1 Kilo Ikan Tongkol atau Ikan Ayae.

Agak sudah garing masukka air asam. Masukkan bahan tumis dan serai titik. Cara rebusnya masukkan ikan garam sedikit gula merah sikit air setengah dari ikan.

1 sudu besar serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup. Masuk lengkuas bawang putih n bawang merah ke. Selepas mendidih masukkan gula garam dan secukup rasa.

Kalau sudah makan ini tak ada lauk lain pun tak apa. Maka hidangan saya hari ini ialah Ikan Masak Kicap Pedas. 1 ekor ikan aya saiz sederhana 2.

1 bawang merahsedikit halia1 ulas bawang putih kisar. Satukan bahan kisar halus dengan rempah kari ikan ketumbar serbuk dan rempah gulai ros. Walaupun namanya masak kicap tapi dari cara memasak ada sedikit kelainan.

Satukan ikan bawang lengkuas kunyit asam keping budu garam dan perasa ke dalam periuk. Memang sedap la nasi berlauk ni Pekena lak dengan sambal belacanResepi sambal pun dah saya update tu. Mudah Betul Nak Buat Ikan Rebus Style Kelantan Thailand.

Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan segingga garing. Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap ini kiriman Cik Azriey Amriey. Resipi sedap dan mudah untuk Asam Pedas Kuning Kelantan.

Cara penyediaannya lebih kurang sama dengan gulai tempoyak. Ikan tongkol disiang kemudian kerat 4 untuk setiap seekor ikut saiz ikan yang anda guna cuci bersih dan toskan. IKAN TONGKOL MASAK ASAM.

1 sudu teh cili kisarcili boh ikut suka pedas masing-masing. Ikan tongkol boleh ubah jenis ikan ikut selera masing-masing. Bagi ibu bapa pilihan ikan antara yang boleh membuka selera.

Hiris ikan tongkol biji bawang merah ulas bawang putih tangkai cili padi hijau keping asam keping kotak kecil santan Segenggam cili kering rendam dalam air panas sehingga kembang sikit Kunyit hidup sebesar saiz jari kelingking 45mins. 3 Biji Bawang merah 1 biji Bawang Besar dan 1 labu bawang Putih. Halia 2 inci Bawang putih 1 labu Cili padi 20 biji - dikisar.

1Sediakan ikansiang dan basuh bersih2kali ni saya guna ikan aya aka tongkolyang kenit2 tuh ikan nak goreng jer tumpang sekaki nak glemerhaha. 2 sudu besar cili boh atau cili giling. Nak senang kan taknak masak yang guna banyak bahan.

Tapi sebenarnya bukan tempoyak. Kacausiram kuah pada ikan biar masak dan gulai memekat dan rasa sekali lagiJika perlu tambah apa-apa tambah lah. Ya kali ini saya akan kongsikan dengan anda resepi ikan tongkol masak singgang yang memang tersangatlah simple dan antara juadah yang mampu membuka selera anda.

Sangat mudah sekali masak Resepi Nasi Dagang Kelantan Dan Gulai Ikan Tongkol yang sudah pasti enak beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk menjadi Resepi Nasi Dagang Kelantan Dan Gulai Ikan Tongkol boleh menjadi pilihan makanan sedap untuk keluarga anda ini diperolehi dari tukang masak bagi majlis kenduri kahwin. Bahan2nya juga sama seperti masak kicap biasa. Tak semestinya mesti ada kuah.

Tumis bawang putih bawang merah cili padi dan halia. 2 paket Rempah Kari Ikan Alagapas Mak Siti. Masuk ikan yang sudah digoreng dan bawang besar.

Sementara itu belah 4 tomato dan ketepikan dulu. Idea masak ikan tongkol ini selain masak singgang boleh juga masak rendang asam. Santan - RM 200.

Tu yang best tu tengok apa diaorang masak boleh la tiru sikit. Kalau tak jenuh nak fikir masak apa. Apabila ikan kelihatan agak masak tambah air paras kuah yang diinginkanMasukkan juga cili merah hijau dan juga bendiRenihkan sekejap hingga bendi sedikit lembutSesuaikan rasaTutup api.

Tongkol putih lebih lembut dan isinya putih. Ikan tongkol masak kicap kari jawabnya. Masukkan 1 cawan airTutup periuk dan masak dengan api yang kecil.

Selamat mencuba ya resepi gulai ikan tongkol ni. Walaupun bunyinya macam rumit dan susah tapi sebenarnya resepi ikan tongkol masak singgang ni terlalu mudah sampaikan resepi yang saya tulis ni pun rasa macam main-main je. Resepi didatangkan daripada Zaimah Zakaria di laman Facebook.

Resepi Gulai Ikan Tongkol. Tongkol hitam agak keras dan isinya lebih gelap. Kepala ikan di belah 2 jadilah dlm 4 keping semuanya rendam sebentar dngn air asam jawa cuci bersih dan toskan.

Anda boleh menggunakan jenis ikan seperti ikan kembong ikan tenggiri ikan bawal atau ikan tongkol. Kerana rasanya yang sedap kemarin saya juga. Barulah masuk ikan tongkol rebus dan sayur di atas yang mahu.

Kacau rata hingga menjadi pes tambah sedikit air jika perlu. Panaskan minyak dalam kuali. 1 biji bawang merah holland.

4 sudu makan cili kisar. 34 ketul ikan tongkol rebus. 12 biji bawang besar.

Seekor ikan tongkol Garam Kunyit Air asam jawa Minyak masak. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. 3 cawan santan sederhana pekat 2 keping asam gelugur 12 ikan tongkol-dibersihkan dan dipotong ikut suka 1 biji cili hijau garam secukup rasa 10 biji bawang merah 2 cm kunyit hidup 4 cm lengkuas 6 tangkai cili kering Bahan bertanda dikisar halus Cara-cara-.

RENDANG IKAN TONGKOL resipi. Resepi senang tapi sedap terangkat. Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan kisar halus hingga naik bau masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.

Selepas menghantar saya ke pejabat pagi pagi lagi hubby ke Pasar TTDI mencari sotong bertelur untuk dibuat ketupat sotong dan juga ikan segar untuk dimasak hari ini. Bawang besar 5 biji - dipotong bulat. 1 ekor ikan tongkol dipotong 3 cawan santan dr sebiji kelapa 2 sudu makan kerisik 3 keping asam gelugur 2 helai daun kunyit dihiris halus 3 helai daun limau purut dikoyak 12 cawan minyak masak garam secukup rasa sedikit.

2 ketul ikan kayu. Bahan untuk gulai ikan tongkol. Ia sesuai untuk dinikmati dengan nasi panas kukus atau bubur nasi.

Ikan Tongkol Masak Kicap - Sejak duduk dalam rumah ramai yang share menu masakan. Ikan kembung 8 ekor Kicap lemak manis. KHanieliza buku 50 Hidangan Penambat Selera sumber.

Lepas itu goreng sekejap tuk garingkan bahagian luar.


Resipi Ikan Tongkol Masak Kicap Oleh Norulhasni Mohd Zaini Cookpad


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar